ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΜΑΣ

IMG 1483

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε σήμερα στο Ναό μας εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η Θεία Λειτουργία, παρουσία των Ιερέων, του Δημάρχου Δήμου Δάφνης Υμηττού κ. Νικολάου Τσιλίφη, των Αντιδημάρχων, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των εκπροσώπων Δημοτικών παρατάξεων, του Διοικητού της Ελληνικής Αστυνομίας του τμήματος Δάφνης, του Διοικητού του Πυροσβεστικού Σώματος του τμήματος Δάφνης, των μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων, των Λυκείων, των τοπικών Συλλόγων, καθώς και πλήθους πιστών οι οποίοι προσήλθαν για να συνεορτάσουν την διπλή εορτή της σημερινής ημέρας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και της Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ο π. Μάξιμος στον λόγο του ανέφερε: ¨σήμερα εορτάζουμε δύο καθοριστικά γεγονότα της χριστιανοσύνης και του έθνους μας. Από την μία τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου όπου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η Παναγία μας θα φέρει στον κόσμο τον Χριστό για την σωτηρία του ανθρώπου και από την άλλη εορτάζουμε το θαύμα της Επανάστασης όπου οι σκλαβωμένοι Έλληνες πήραν την μεγάλη απόφαση να αποτινάξουν από την πλάτη τους τον οθωμανό κατακτητή. Γιατί όμως εορτάζουμε σήμερα αυτά τα δύο γεγονότα; γιατί εορτάζουμε την Ναζαρέτ και την Αγία Λαύρα; Να η απάντηση : οι Έλληνες συνέδεσαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με την 25ην Μαρτίου 1821 διότι και στα δύο γεγονότα κλείνει το κεφάλαιο της φθοράς, της σκλαβιάς στην αμαρτία και ανοίγει το κεφάλαιο της λύτρωσης και της ελευθερίας. Από την μία η Παναγία θα γεννήσει τιν Χριστό για να σωθεί η ανθρώπινη ψυχή και από την άλλη οι σκλαβωμένοι Έλληνες θα αποτινάξουν από πάνω τους τον οθωμανό εχθρό".

Και συνεχίζοντας εμφανώς συγκινημένος τόνισε: ¨διανύουμε την περίοδο του Τρωδίου, μία περίοδο περισυλλογής, μετανοίας, προσευχής. Ας σκεφτούμε σοβαρά όλα αυτά τα ιδανικά που εκφράστηκαν με την νίκη των προγόνων μας. Να παραδειγματιστούμε από την θυσία τους από το μαρτυρικό τους φρόνημα και με όπλο την Υπέρμαχο Θεοτόκο και του Χριστού την πίστη την αγία να τιμήσουμε το 1821. Με αυτόν τον αγώνα κερδίσαμε την τιμή μας, κερδίσαμε την πατρίδα μας, την εθνική μας ταυτότητα,την ελληνική μας γλώσσα, την ενότητα του λαού μας, την ορθόδοξη εκκλησία μας, το θαύμα της νίκης που το αδύνατο γίνεται δυνατό, το θαύμα που ξεπερνάει την λογική". 

Τέλος κλήρος και λαός, όλοι μαζί, με μια φωνή και με συγκίνηση ψάλλαμε το ¨τη Υπερμάχω" και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό