Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ ΜΑΣ 2023

IMG 1116

Με λαμπρότητα και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε σήμερα εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η Θεία Λειτουργία στο Ναό μας, παρουσία του Δημάρχου Δήμου Δάφνης - Υμηττού, των Αντιδημάρχων, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, της Ελληνικής Αστυνομίας του Τμήματος Δάφνης, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων, των Λυκείων, τοπικών Συλλόγων του Δήμου μας και πλήθος κόσμου οι οποίοι προσήλθαν με συγκίνηση να εορτάσουμε την διπλή εορτή της χριστιανοσύνης μας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και της Επετείου της 25ης Μαρτίου.  

Ο π. Μάξιμος στον λόγο του εμφανώς συγκινημένος ανέλυσε τί εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τονίζοντας: " με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αρχίζει να εξυφαίνεται το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του κόσμου. Πρόκειται για μέγα και υπέρλογο γεγονός. Ποιος άνθρωπος μπορεί να συλλάβει το άπειρο βάθος του Μυστηρίου του Ευαγγελισμού; Ο Θείος λόγος γίνεται εκείνο που δεν ήταν, δηλ. άνθρωπος και γινόμενος άνθρωπος μένει πάλι εκείνο που ήταν δηλ. Θεός. Αλλά και η Παναγία έγινε εκείνο που δεν ήταν, δηλ. Μητέρα και έμεινε εκείνο που ήταν πρώτα δηλ. Παρθένος. Μυστήρια που αν δεν πιστεύει ο άνθρωπος στην αγάπη και στην παντοδυναμία του Θεού, όσο και να παιδέψει το μυαλό του δεν πρόκειται ποτέ να κατανοήσει" και συνέχισε " Οι άνθρωποι της πίστης προσεγγίζουν το θαύμα του Ευαγγελισμού με καρδιακή πίστη και άπειρη ευγνωμοσύνη στο έλεος του Θεού. Ο Θεός στο πρόσωπο της Παναγίας τοποθετεί μια γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης. Η Παναγία γίνεται η κλίμακα της ενανθρώπισης του Θεού και της θέωσης του ανθρώπου. Η στιγμή του Ευαγγελισμού είναι η αρχή της αναγέννησης του ανθρωπίνου γένους και της αποκατάστασής του στην αγάπη του Θεού, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εθνική διάσταση της εορτής λέγοντας " ο ταπεινός και σκλαβωμένος Ελληνισμός ξεσηκώνεται και επιτελεί το θαύμα της επανάστασης, ένα θαύμα που ξεπερνά τη λογική, αντίκειται στα δεδομένα της εποχής και οδηγεί στην οδό της ελευθερίας. Σ΄αυτό τον ανυπέρβλητο αγώνα ο ρόλος της Εκκλησίας υπήρξε καταλυτικά σημαντικός γιατί η Εκκλησία, ως η μόνη οργανωμένη οντότητα του σκλαβωμένου Ελληνισμού, έγινε μπροστάρισσα και οδηγός στον αγώνα για την ελευθερία. Και όπως είχε αναφέρει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έχουμε μία ιστορία που δεν υπάρχει αλλού. Δείξτε μου μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπου η Εκκλησία θυσιάστηκε για τον λαό της. Δέκα Πατριάρχες έχουν δώσει την ζωή τους στα τετρακόσια χρόνια. Εκατό Ιεράρχες της Ορθοδοξίας θυσιάστηκαν. Έξι χιλιάδες παπάδες, διάκοι, μοναχοί θυσιάστηκαν στον αγώνα αυτόν. Η Εκκλησία πότισε με το αίμα της το δέντρο της ελευθερίας".

Τέλος όλοι μαζί, κλήρος και λαός με μια φωνή ψάλλαμε το "Τη Υπερμάχω" και τον Εθνικό μας Ύμνο. 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό