Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ ΜΑΣ

IMG 1964

Με ιεροπρέπεια, κατάνυξη και μεγάλη συγκίνηση τελέσθηκε σήμερα η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον κατάμεστο από πιστούς Ναό μας, οι οποίοι προσήλθαν από πολύ νωρίς να προσκυνήσουν το Τίμιο Ξύλο, τεμάχιο το οποίο ευρίσκεται στο Ναό τεθησαυρισμένο  και να συνεορτάσουν αυτήν την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης.

Ο π. Μάξιμος στον λόγο του ανέλυσε την σημασία της σημερινής εορτής τονίζοντας: "ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι το κορυφαίο σύμβολο θυσίας και αγιασμού για τον κάθε χριστιανό και η σημασία του είναι τεράστια. Διά του Σταυρού ήλθε η χαρά σε όλο τον κόσμο, δια του Σταυρού οι δαίμονες φρίττουν, διά του Σταυρού αποκτούμε τη δική μας προσωπική ανάσταση. Ο Σταυρός μαζί με την Ανάσταση είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ζωή των χριστιανών. Η Ανάσταση έπεται του Σταυρού και προϋποθέτει τον Σταυρό και ο Σταυρός προμηνύει την Ανάσταση. Χωρίς Σταυρό δεν υπάρχει Ανάσταση. Ο Σταυρός που πριν από την μεγάλη σταυρική θυσία του Χριστού ήταν το χειρότερο φονικό όργανο μετατράπηκε σε πηγή ζωής, διότι η απόλυτη αγάπη του Θεού ανταπέδωσε στον άνθρωπο ευσπλαχνία, λύτρωση, αιώνια ζωή. Η δύναμη του Σταυρού έγκειται στην ακένωτη αγάπη του Θεού η οποία διοχετεύεται στον άνθρωπο μέσω του Σταυρού". 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θαύμα του προζυμιού που πραγματοποιείται την σημερινή ημέρα. Οι νοικοκυρές φέρνουν στην Εκκλησία προζύμι χωρίς διογκωτικές ουσίες, δηλαδή μόνο αλεύρι και νερό, και το αφήνουν κάτω από το Σταυρό. Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού το προζύμι φουσκώνει και είναι έτοιμο να ζυμωθεί για πρόσφορο. Αυτό συμβαίνει με την δύναμη του Ζωοποιού Σταυρού και το βλέπουμε να συμβαίνει κάθε χρόνο.

Το απόγευμα θα ψαλούν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού.

 Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό