Προσκυνηματική Εκδρομή Νέων Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας στο Άγιο Όρος

Μία πρωτόγνωρη εμπειρία έζησαν οι 22 νέοι του Ιερού Ναού μας μαζί με τον πνευματικό τους πατέρα και προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας π. Μάξιμο στην προσκυνηματική εκδρομή στο «Περιβόλι της Παναγίας», το Άγιο Όρος.

 

Πραγματικά ζεις μια θεϊκή εμπειρία. Σε μια μικρή παροντική στιγμή ζεις την αιωνιότητα, το απρόσμενο θαύμα, τη Χάρη του Θεού, την ευλογία της Παναγίας. Βλέποντας τους ένσαρκους αγγέλους να βιώνουν το θέλημα του Θεού στη ζωή τους και να πραγματώνουν τις θείες επαγγελίες μέσα στη ζωή τους, ποθείς κοντά τους την αγιότητα, την καθαρότητα, αυτό το καθάριο πνευματικό βίωμα το οποίο ξεχειλίζει μέσα από την καρδιά τους και προσδίδει μία ιδιαίτερη καθαρότητα στο βλέμμα τους.

Στο χώρο αυτό ζεις την παρουσία της Παναγίας. Οι αισθήσεις όλες ξαναβρίσκουν την πραγματική θέση τους, η ακοή, η αφή, η γεύση, η όραση και η όσφρηση από τα καθάρια ακούσματα που κελαρίζουν γλυκά μέσα στις απόκρυμνες χαράδρες μέχρι το ευωδιαστό λιβάνι και οι ασκητικές φιγούρες οι οποίες ξυπνούν το αίσθημα της εσχατολογικής παρουσίας, η σκέψη μας εγκλωβίζεται στην αιωνιότητα.

Δίπλα τους ζεις στο ’γιο Όρος, το ’γιο Πνεύμα. Στο ’γιο Όρος ζεις το ’γιο Πνεύμα ακόμη και σήμερα.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα της Διακαινησίμου. Το βράδυ της Δευτέρας είμασταν παρόντες και συμπροσευχηθήκαμε στην Ιερά Αγρυπνία της Φοβεράς Προστασίας της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου.

 

 


Επισκεφθήκαμε το Ιερό Κελλίον των Αγίων Αρχαγγέλων και Νεκταρίου του Καρεώτου όπου ακούσαμε λόγο αληθείας από τον γέροντα π. Δημήτριο.

Μείναμε στην Ιερά Μονή Καρακάλλου και γέμισαν οι καρδιές μας από τα λόγια του πεφωτισμένου γέροντα και ηγουμένου της Ιεράς Μονής π. Φιλοθέου.


Συναντηθήκαμε στο Όρος με τον γέροντα Ευφρόσυνο ο οποίος μας συμβούλευσε δεόντως περί του πνευματικού αγώνος.

Επισκεφθήκαμε τη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα (Σαράι) όπου τύχαμε θερμότατης φιλοξενίας και πραγματικά βιώσαμε μοναδικές στιγμές κοντά στον δικαίο της Σκήτης γέροντα Εφραίμ.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Ιερόν Κελλίον του Τιμίου Σταυρού όπου μας υποδέχθηκε ο γέροντας Δαυίδ.


Στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου μας καλοσώρισε ο ηγούμενος της Μονής π. Εφραίμ ο οποίος μας απηύθυνε πνευματικές συμβουλές.


Το προσκύνημα τελείωσε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου όπου συνομιλήσαμε με τον προϊστάμενο της Μονής π. Νικόδημο.

 


Σε όλες αυτές τις Μονές οι νέοι ακολούθησαν τον τρόπο ζωής των μοναχών σε όλες τις Ακολουθίες. Έτσι όπως οι ίδιοι περιέγραψαν γυρνώντας στην Αθήνα «οι καρδιές μας είναι γεμάτες από πνευματικές εμπειρίες οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες βαθιά μέσα μας». Και υποσχεθήκαμε να ξαναέρθουμε σε αυτό τον ’γιο Τόπο, το «Περιβόλι της Παναγίας» για να ζήσουμε πάλι αυτές τις μοναδικές εμπειρίες που τόσο έχουμε ανάγκη σε αυτά τα δύσκολα χρόνια.


Ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία. Το ’γιο Όρος ως χώρος και ως τρόπος ζωής μας οδηγεί σε μια μυστική διαφορετικότητα του τρόπου της ζωής των μοναχών και της πνευματικής, ησυχαστικής ζωής τους.


Ευχαριστούμε θερμότατα τα μοναστήρια που μας φιλοξένησαν και συμμερίζονταν την πνευματική μας αγωνία για την πραγματοποίηση αυτής της ιεράς επισκέψεως.
Ι.Μ. Καρακάλλου
Ι.Μ. Βατοπεδίου
Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα Καρυές
Ι.Μ. Διονυσίου
Ι.Μ. Αγίου Παύλου
Ιερόν Κελλίον του Τιμίου Σταυρού

 

 

 

 

 

 

 

-Αρχιμανδρίτου Μαξίμου Μητράρα

Εμφανίσεις: 3454