ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 2018

eranos

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Μέσα στο ευλογημένο κλίμα της πνευματικής μας προετοιμασίας και του αγώνα μας που όλοι κάνουμε για να εορτάσουμε τη Γέννηση του Σωτήρος Χριστού, η Εκκλησία μας, μας καλεί σε ένα συναγερμό πίστεως, αλληλεγγύης και αγάπης.

Πώς θα υποδεχθούμε τον Νηπιάσαντα Χριστό;

Ποιά τα δώρα μας;

Ας του προσφέρουμε ως πολυτιμότατο δώρο την καρδιά μας και μ΄όλο το "είναι" μας ως μέλη του σώματός Του, εμπράκτως, να εκδηλώσουμε την αγάπη μας στους πάσχοντες και ενδεείς εμπερίστατους αδελφούς μας. Τα έργα της αγάπης υπηρετεί η Εκκλησία που διεξάγει κάθε χρόνο τον "Έρανο της Αγάπης".

Και έρχεται από την θέση που είναι ταγμένη, αθόρυβα και συστηματικά να επουλώσει πληγές, να περιστείλει την κοινωνική αδικία, να προσφέρει ζωή, σε συνανθρώπους μας που φυτοζωούν. Πάντοτε σε δύσκολες περιόδους, η Εκκλησία ανέπτυσσε το φιλανθρωπικό της έργο και οι πιστοί πρωτοστατούσαν, με αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στα έργα της αγάπης.

Σήμερα η Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπως γνωρίζετε, επιτελεί ένα πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο:

σε κάθε ενορία, με το ΕΦΤ και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με το ΓΦΤ λαμβάνεται μέριμνα για εμπερίστατους συνανθρώπους μας είτε με την μορφή οικονομικού βοηθήματος, είτε με άλλους τρόπους υλικής και ηθικής βοήθειας.

τα ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπως η Στέγη Κατακοίτων Γερόντων, οι Ενοριακές Στέγες Γερόντων, οι στέγες φιλοξενίας αστέγων και εμπερίστατων αδελφών, τα ιδρύματα για παιδιά με νοητική στέρηση, το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που λειτουργούν, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία, το κατάστημα διανομής ρουχισμού "Ιμάτιον", οι στέγες φιλοξενίας συγγενών ασθενών, το πρόγραμμα συμπαράστασης ασθενών, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε σημαντικό αριθμό αδελφών μας.

η διανομή μερίδων φαγητού από την Αρχιεπισκοπή και τα Κέντρα Ενοριακής Αγάπης σε καθημερινή βάση, έρχεται να απαντήσει στη στοιχειώδη ανθρώπινη ανάγκη για ένα πιάτο φαγητό. το ελάχιστο απαιτούμενο για μια πολιτισμένη κοινωνία.

Όλα αυτά και τόσα άλλα στηρίζονται στις υποδομές της Εκκλησίας μας. Κυρίως όμως στηρίζονται στην προσφορά αγάπης των πιστών. Στην μεγαλύτερη ή μικρότερη προσφορά πολλών συνανθρώπων μας, των οποίων η αγάπη δεν εψύγη.

Αγαπητοί μου αφελφοί,

Αυτές τις ημέρες οι εθελοντές συνεργάτες των Ενοριών θα χτυπήσουν τις πόρτες των σπιτιών μας.

Σας καλούμε και σας προσκαλούμε είτε εκ του περισσεύματος είτε εκ του υστερήματός σας να προσφέρετε αγάπη.

Ανοίξτε την πόρτα της καρδιάς σας, δώστε την δυνατότητα μέσα από τον Έρανο της Αγάπης, σε συνανθρώπους μας να νοιώσουν λίγη ανακούφιση, λίγη χαρά. Ας δοθούμε σ΄αυτό το Προσκλητήριο Αγάπης με προθυμία, για να πλημμυρίσει η κοινωνία μας από ανθρωπιά, για να γεμίσει και η δική μας ζωή από την πληρότητα που προσφέρει η αληθινή βίωση των Χριστουγέννων. Το εύχομαι σε όλους με την καρδιά μου.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

Με πατρικές ευχές

ο Αρχιεπίσκοπος